15. Woonwagen-1; 16. Woonwagen-2; 17. Huisslachting; 18. “Je moet kunnen rekenen.”


Woonwagen-1 (15)
Waarom de woonwagen er stond, weet ik niet. In elk geval was op een dag de wagen daar; op het erf van de buren. Naast de hooiberg. Het paard liep waarschijnlijk in het weiland van deze loonwerker/landbouwer.
Misschien was de man op dat moment aan het werk, want hij was stoelenmatter.
Toen ik daar stond te kijken was zijn vrouw buiten voor de woonwagen aardappels aan het schillen. Ze stopte met schillen en vroeg, of ik misschien even in de woonwagen wilde kijken.
Ik herinner mij dat ik alles in de woonwagen maar klein vond. Ik vond het heel bijzonder en mooi.

Woonwagen-2 (16)
In de tijd van de ruilverkavelingswerkzaamheden stond bij ons huis een grote woonwagen. Het waren aardige mensen, die erin woonden. De man was kraanmachinist. Hij moest na een ‘karwei’ telkens weer ergens anders naar toe. De familie had door het werk van de man een zwervend bestaan. Er waren twee meisjes en een jongen. Het oudste meisje was een jaar ouder dan ik. De jongste een paar jaar jonger dan ik. De jongen was net zo oud. Ze gingen tijdelijk naar ‘mijn’ school.
Het oudste meisje had kinderverlamming gehad. Haar rugwervel was krom. Zij sliep in een ‘voorgevormd’ matras. Dat beeld is mij bijgebleven.
Op een dag moesten ze vertrekken. De woonwagen werd aan een vrachtwagen, met daarop de graafmachine, gekoppeld, waarna de familie al zwaaiend vertrok. Ik heb hen nooit weer gezien.

Huisslachting (17)
Regelmatig was er ergens ‘huisslachting’. Meestal gebeurde dat in de maand september. Ook bij de achterburen gebeurde dat. Er zou een varken worden geslacht.
Men was het niet verplicht, maar iedereen kwam helpen, tenminste als er tijd voor was. Mijn moeder hielp ook mee die dag.
Het wachten was eerst op de slager uit het dorp, want hij moest het slachtwerk doen. Met een schietmasker werd het varken gedood en daarna door een aantal mannen op de rug op een ladder vastgebonden, waarna met het slachten kon worden begonnen. Een tijdje later werd de ladder tegen het rieten dak van de boerderij gezet. De slager ging weer verder met zijn werk. Het vlees e.d. werd in de boerderij gedragen. De vrouwen maakten daar het vlees klaar om het in Keulse potten te kunnen doen. Ze maakten ook de worsten. Een deel van de worsten werd aan de zolder gehangen. Om te drogen. Na het schoonmaken ging iedereen naar huis. Men kreeg iets mee als dank voor de hulp. Zo kreeg mijn moeder een bloedworst.
De worst smaakte heerlijk. Gebakken en met een beetje stroop erop.

“Je moet kunnen rekenen.” (18)
Na het eindexamen van de middelbare school vroeg mijn Opa mij wat ik van plan was te gaan doen. Hij had wel een idee, zei hij. Een plek op een plaatselijke bank vond hij wel iets voor mij. Ik zei dat ik geen ‘cijferman’ was en dat ik niet van rekenen hield. “Wie niet kan rekenen”, antwoordde hij, “die krijgt ook geen goede baan.” Iets dergelijks was het wat hij toen zei. Ik heb hem geen antwoord gegeven.
Vanaf dat moment vond ik hem een egoïstische, slimme man.Gelukkig heb ik mij goed zonder hem kunnen redden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *