12. Spring achterop; 13. Helpen bij het dorsen; 14. Naar de TT


Spring snel achterop (12)

Wat ik in dat weiland te zoeken had, weet ik niet meer, maar opeens zag ik de eigenaar rennend op mij afkomen. Hij had een stok in de hand. Ik rende naar de zijkant van het weiland, kroop onder het prikkeldraad door en liep vlug naar de bosrand. Toen ik daar omkeek zag ik de boer nog steeds achter mij aankomen. De man klom over het prikkeldraad. Dus rende ik verder, totdat ik bij de zandweg met het fietspad kwam. Ik zag een fietser aankomen, die ik gelukkig kende. Hij zag mij staan en riep: “Spring maar snel achterop.”
Bij zijn huis bedankte ik hem voor de ‘lift’. Langs een omweg ben ik weer naar huis gelopen.

Helpen bij het dorsen (13)

Het was de gewoonte in de buurtschap om mee te helpen als er bij een boerderij werd gedorst. Iedereen, die op dat moment niet veel te doen had, hielp mee. Het dorsen begon s‘ morgens al vroeg. Zodra de dorsmachine gereed was voor gebruik – de tractor ervoor voor de aandrijving van de dorsmachine – kon het dorsen beginnen.
Wat ik daar deed? Enkel spannende dingen. Met de kinderen uit de buurt maakte ik van de strobaaltjes lange gangen, waarin we ‘tikkertje’ en ‘verstoppertje’ speelden.

Naar de TT (14)

Naar motorraces kijk ik nog steeds met plezier. Dat komt door mijn vader, denk ik, want hij bezat ooit een motor, een DKW.
Op een zaterdagmiddag ben ik met mijn vader een keer naar de TT bij Assen geweest. We zagen een aantal ronden van de 500cc-klasse. (O.a. Jawa deed ook mee.)
Om een hele zaterdag naar de motorraces te gaan kijken en daarvoor het (landbouwmechanisatie)bedrijf te sluiten, dat kon niet. “Dat kan bruintje niet trekken“, zei mijn vader.
De knecht was ook meegegaan, want ook hij was ook een motorliefhebber. (In die tijd was de naam “knecht” heel gewoon. Net zo als “Zwarte Piet” en “Negerzoenen”.)
We woonden vlakbij de Hessenweg. In een gehucht verderop woonde iemand die in Zwolle werkte. Hij – een oom van Erben Wennemars – kwam elke werkdag twee keer hard langs ons huis rijden op zijn Jawa Twin. Als hij passeerde, dan was het: Zoeffff. De man heeft een poos bij mijn vader gewerkt en naast ons huis gewoond. Een fijne vent. Ik herinner mij dat mijn vriendin en ik, tijdens het bezoek aan hem en zijn vrouw om twaalf uur ’s nachts nog een kop soep hebben gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *