42. De Nachtbakker; 43. Een slof sigaretten per schoolweek; 44. In de pauze van de middelbare school


De Nachtbakker (42)

Waar ik woonde waren twee bakkerijen. Bij één bakker ging ik af en toe even langs om te kijken. Misschien uit nieuwsgierigheid waarschijnlijk. Of omdat het er lekker rook, of omdat er veel te zien was? Geen idee.
Zo hoorde ik van deze bakker dat hij elke morgen heel vroeg moest opstaan om de oven op temperatuur te brengen voordat hij met het broodbakken kon beginnen. Veel van het gebakken brood ging naar het winkeltje, waar zijn vrouw ‘de scepter’ zwaaide.
Ik zie hem nog met zijn blote voeten in een grote bak lopen om het deeg voor de roggebroden te ‘kneden’. Een bijzonder gezicht.

Dezelfde bakker bezorgde ons bijna elke zaterdagavond het brood voor de zondag en de maandag. Meestal was het dan al laat. Hij was op zijn fiets, met een grote, rieten broodmand voorop.
Ons huis was misschien wel het laatste adres in zijn route.
Hij kwam ‘in weer en wind’.
Van mijn ouders kwam de naam “Nachtbakker”.

Een slof sigaretten per schoolweek (43)

Een leraar op ‘mijn’ middelbare school was een ‘kettingroker’. Elke maandagmorgen zag je hem in de pauze met een slof North State-sigaretten onder de arm over het schoolterrein lopen.

Hij was een wonderlijke man. Alleen in zijn Tekenles had ik een soort van contact, maar in zijn andere lessen, zoals Geschiedenis, niet of nauwelijks. Hij had de gewoonte om na een schriftelijke overhoring de taalfouten mee te rekenen bij het eindcijfer. Tijdens het nakijken gebruikte hij een kromme kroontjespen en rode inkt. Je hoorde af en toe de pen op het papier krassen. Dat beloofde nooit iets goeds!

Op een dag had hij een leerling uit de examenklas weggestuurd met de opmerking dat hij niet hoefde terug te komen als hij Geschiedenisles gaf. Hij zei ook tegen deze jongen dat hij tot het eindexamen (pas drie maanden daarna) zichzelf maar moest redden. [Ik weet nog dat de betreffende jongen overal en trots liet horen dat hij voor het vak Geschiedenis tijdens het eindexamen een acht had gekregen!]

In de pauze van de middelbare school (44)

In de schoolpauzes speelde ik meestal voetbal op het stukje weiland naast de school. Dat was altijd leuk en het ging er vaak fanatiek aan toe. Ik heb er zelfs een ‘aandenken’ aan overgehouden: een klein litteken aan een vinger.

Aan het begin van de schoolpauze liep ik bijna altijd eerst naar het huis van mijn grootouders. Zij woonden dichtbij de school. Mijn Oma stond meestal voor het keukenraam te kijken op de ‘uitkijk’ om te zien of ik er ook aankwam. Op de keukentafel had zij een kop met koude of warme chocolademelk (afhankelijk van het weer) gezet en er lag altijd met een stuk ontbijtkoek bij.
Zodra alles op was liep ik snel terug naar school, naar het grasveldje, om te voetballen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *