Drie tentoonstellingen in het Drents Museum in Assen (Jans Muskee, Tom Claassen en The Great Liao)


In de tentoonstelling ‘Absoluut Misschien’ laat Jans Muskee je een wereld zien die je normaal gesproken niet gauw zult verwachten en ook niet gauw zult zien, maar het lijkt net, of je erbij bent. Zijn onderwerpen maken je als kijker ‘ongemakkelijk’, maar toch zit er ook humor in en raadsels. Goed kijken dus! De tekeningen (oliepastel) zijn prachtig. Het lijken net olieschilderijen. (Ga kijken! Nog te zien t/m 7 januari 2018.)

Tom Claassen, bekend van bijvoorbeeld de grote olifanten langs de A6 in de Flevopolder bij Almere, maakt vaak beelden van een indrukwekkend formaat.
Een selectie van zijn werk is te zien op drie plaatsen in Assen, nl. in Kunst in de Nieuwe Kolk (KINK), de Gouverneurstuin (twee beelden) en het Drents Museum (één beeld). (Nog t/m 3 september 2017 te zien.)

Een klein nomadenvolk, in feite een groep herders, groeide uit tot een supermacht in Azië. De archeologische tentoonstelling The Great Liao (Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (tussen 907-1125 na Chr.) vertelt het bijzondere verhaal. Door veroveringen, handel en verdragen met naburige volken, breidde het Liao-imperium zich uit tot een gebied, dat het huidige Mongolië en delen van Noord-China, Rusland en Noord-Korea bevatte. Voor een goed bestuur bouwden de Liao ommuurde steden met prachtige paleizen als symbool van hun keizerlijke macht. Daarbij werd de afkomst niet vergeten. Binnen de muren was altijd plek voor de traditionele yurt. Het rijk strekte zich uit over meer dan 4.000 km, namelijk van de Japanse zee tot het Altajgebergte. Aan de hand van unieke vondsten krijg je een mooie inkijk in de cultuur van de Liao.
Wat ook heel bijzonder is? Je waant je in de tentoonstellingsruimte van het museum op de uitgestrekte steppe van Centraal Azië. Heel knap gedaan. Prachtig!
(Deze tentoonstelling is t/m 29 oktober 2017 te zien.)

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *