Albert Waalkens (‘Boer’ Waalkens) was landbouwer/galeriehouder in Finsterwolde

In de jaren zestig begon Waalkens een galerie in de stal van zijn boerderij, waar ook – veelal experimentele – kunstenaars mochten werken en exposeren.

Mijn vrouw en ik zijn een paar keer in deze galerie geweest.
(Nee, niet bij de boerderij van destijds die mijn vrouw wel eens heeft gezien, want haar grootouders woonden en werkten destijds in Beerta en ‘runden’ een boerderij van Mellema, de ‘paardenboer’.)

400px-080926_Galerie_Waalkens_Finsterwolde_Gn_NLToen we de eerste keer bij Waalkens  in Finsterwolde waren, was hij buiten aan het houthakken. De blokken hout deed hij in de kruiwagen en duwde de volle kruiwagen door de voordeur het huis binnen, de gang in. Tegen ons zei hij: ‘Kom maar binnen.’
We liepen door de gang naar de galerij.

Zhuang Hong YiJaren later – in 2013 – waren wij in het museum in Bellingwolde voor de expositie ‘Back again in Groningen’ met (voor ons onbetaalbare) schilderijen van de kunstenaar Zhuang Hong Yi (1962), die in Groningen een vervolgopleiding aan de Academie Minerva had gevolgd.
In 1999 kreeg hij zijn eerste Nederlandse tentoonstelling bij Galerie Waalkens in Finsterwolde.

DSC06182 (Mobile)Tijdens de kunstexpeditie ‘Into Nature’ in Drenthe lazen we de naam Boer Waalkens weer.
Op de vloer in de vertrekhal van ‘Groningen Airport Eelde’ zagen we een grote luchtfoto van het werk van Dennis Oppenheim, ‘Cancelled crop and direct seeding’ op de akker van Waalkens, waarop hij in 1969 het ‘art-project’ uitvoerde.