Afvalwater van de zuivelfabriek (3)

Als mijn ouders naar het dorp gingen, dan fietsten zij meestal over het fietspad langs de zandweg tegenover ons huis.
–  Het smalle fietspad kwam ook langs een sloot met lange, bruine, grijsgroene slierten erin. Er dreef allerlei smerigheid op het water van de sloot. Dat vieze water kwam van de zuivelfabriek die het dorp stond.
–  In de winter bevroor het water in die sloot niet, omdat het water lauw was. Zodra het buiten koud werd, zag je damp boven de sloot. Het leek wel of het dan mistig was.
Toch werd de sloot niet “vreemd” gevonden. En waar al dat vieze water bleef, wist ook niemand. Misschien alleen de directeur van die fabriek?
De meeste sloten en slootjes in de buurt waren gelukkig wel schoon. Je kon er kikkers, watervlooien, salamanders en stekelbaarsjes en allerlei waterplanten in zien. Regelmatig zag je een ijsvogel.
In de sloot voor ons huis ving ik eens een snoekje in het boodschappennetje van mijn moeder. Zij heeft het visje gebakken, maar de conclusie was: “gronderig”. Alleen de poes was er gek op!
’s Winters schaatsten we altijd op deze sloot. We hadden een slee en een oude stoel bij ons.
Mijn moeder en mijn broer hebben de vieze sloot nooit kunnen vergeten.
–  Op een mooie zomeravond – het begon al te schemeren – fietste zij, met mijn broer achterop, over dat fietspad naar huis. Fietsen in het schemerdonker vond zij niks. Zij dacht waarschijnlijk dat zij op de berm reed, maar dat had zij beter niet kunnen denken, want zij had moeite bij het uit elkaar houden van links en rechts. Zij stuurde verkeerd en kwam in de sloot terecht. Mijn broer kon op tijd van de bagagedrager springen. Hij hielp mijn moeder om de fiets uit de sloot te halen.
–  Niet alleen de fiets zag er toen vreselijk uit, maar Ma ook. “Nog erger dan een spook”, zei mijn broer.
–  Toen ze weer thuis waren, zag ik de vieze slierten op haar hoofd, gezicht en handen, jurk en schoenen. Zij stonk verschrikkelijk!

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *