Een katapult maken (7)

Op het schoolplein werd plotseling en zonder enige aanleiding, geknikkerd, touwtje gesprongen, tikkertje, buskruit of verstoppertje gespeeld.
–  Mijn broer en ik kregen opeens zin om een katapult te maken. Dus gingen wij op zoek naar een geschikte tak. In de tuin, achter het schuurtje, stond een hoge populier. “Een gevaarlijke boom“, zei mijn vader. “Ik wil niet hebben dat jullie in die boom klimmen, want de takken zijn niet sterk genoeg.” Dat zal wel, dachten wij. Mijn broertje stond op de uitkijk, terwijl ik vlug in de populier klom. Ik had al een paar geschikte takken gezien, brak ze vlug af, gooide ze naar beneden en klom snel uit de boom. In het schuurtje zaagden we de vorm voor de katapult uit de beide takken, knoopten met simtouw de beide platte elastieken, die we van ma hadden gekregen, stevig aan de V-vorm vast en het leertje aan de uiteinden. Nog even oefenen, de katapulten waren klaar.
–  Als ‘munitie’ plukten wij de dikste, bijna rijpe kruisbessen van de struiken en stopten ze in de broekzakken.
Voor de winkel stonden twee lindebomen. We klommen voorzichtig, vanwege de kruisbessen, in de kleinste lindeboom. Niemand kon ons zien zitten daar. Tussen de bladeren door keken we of er iemand aankwam voor de winkel.
Er ging iemand naar binnen. Toen de man weer buiten was, schoten we een paar dikke kruisbessen op hem af. We hoorden de bessen uit elkaar spatten, maar hij scheen niets te merken.
Even later zagen we weer iemand naar de winkeldeur lopen. Deze man droeg een pet. Voordat hij naar binnen was gegaan, schoten we tegelijk een dikke, vette kruisbes op zijn pet. De man nam de pet van zijn hoofd, keek even en keek toen omhoog. “Smerige rotvogels”, hoorden we hem zeggen. Een poosje later kwam de man uit de winkel. Hij liep naar de achterkant van de andere lindeboom en ging daar staan plassen. (De man deed dat wel vaker en steeds op dezelfde plek, zei mijn moeder later. Zij vond het ‘vies’; een “rare gewoonte”.) We pakten vlug een grote, harde, dikke, vette kruisbes en schoten op het achterwerk van de man. Raak. En hoe! De man reageerde als door een bij gestoken. Hij stopte met plassen, pakte zijn fiets, sprong erop en reed snel weg.
Toen wij dat alles aan onze ouders vertelden en zij hoorden op wie wij geschoten hadden, begonnen zij enorm hard te lachen.

We hebben de man nooit meer bij deze boom zien plassen!

2 thoughts on “Een katapult maken (7)

 1. ik wil ook graag een katapult maken maar ik zit al een paar keer naar geschikte takken te zoeken maar ik vind er geen een en ik heb ook geen idee waar ik het touw kan krijgen hebben jullie soms een idee mail me dan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Hoe je een katapult maken kunt, is toch in het verhaal te lezen?
   Met ‘elastieken’ worden platte weckringen bedoeld. Je had ook vierkante, maar die waren lastig vast te maken.
   Simtouw is vast wel te verkrijgen bij de Gamma denk ik.
   Misschien is ‘googelen’ een idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *