Het Oudste Stenen Huis van Nederland staat in Deventer


Het oudste stenenhuis in Nederland ligt aan de Sandrasteeg in het oude centrum van Deventer
.
Dat wist ik niet. En toch ben ik vaak in Deventer geweest. Maar er is in die stad ook zoveel te zien! In een wandelroutebeschrijving las ik over deze bijzonderheid.
Het oudste huis ga ik zeker een keer bekijken. [Zodra ik weer in Deventer kom. :-)]

Het pand, de Proosdij genaamd, dateert van 1130 en is opgetrokken uit trachiet en tufsteen. Het gesteente is geïmporteerd uit de Eiffel. Dat is in die tijd vast en zeker een kostbare aangelegenheid geweest en voor maar zeer weinigen weggelegd. Het gebouw had een defensieve functie, met muren van meer dan een meter dik.

Pas na 1250 werd baksteen gemaakt, waardoor een stenen huis voor meer mensen bereikbaar werd.

3+