Een barre Elfstedentocht op de schaats


…, een toertocht van ongeveer 130 km voor auto’s over het ijs van het IJsselmeer (van Urk naar Stavoren) en mijn opkomst voor de militaire dienstplicht. Dit alles in 1963!

Zelf ken ik beide tochten van televisiebeelden, maar Ally, mijn vrouw, heeft de auto’s werkelijk op het IJsselmeer zien rijden. Zij was met haar ouders naar Urk gereden om dat met eigen ogen te gaan zien.
Volgens haar was het ijs zo’n 70 cm dik en stonden er zelfs een paar benzinepompen op het ijs!

De beelden van die beide tochten vond ik heel bijzonder, mooi, en spannend om naar te kijken.

Van de aflevering Door weer en wind in ‘Andere tijden special’ (op oudejaarsavond, 31 december 2017, NPO 2, 21.15-22.15), in de periode tussen 1950 en 1980, heb ik, een nuchtere Overijsselaar, volop genoten. ?

0

Een gedachte over “Een barre Elfstedentocht op de schaats

  1. 0

    In 1963 was ik onderwijzer in Oudega (gemeente Hemelumer Oldeferd). ’s Morgens om acht uur stond ik op de Fluessen om de eerste wedstrijdrijders te zien. Maar het werk riep en met de fiets onder de arm klom ik over de sneeuwhopen die hier en daar de weg versperden op weg naar school. Daar aangekomen bleek dat veel leerlingen niet aanwezig waren. Op een zondagavond ben ik vanuit het Heidenschap op de brommer over het bevroren meer naar huis gereden, naar Nijega H.O. De dorpen lagen tegenover elkaar aan de Fluessen. De volgende dag was het dooiweer. In dat jaar zijn we ook getrouwd en kwamen we te wonen in Rutten (Noordoostpolder) waar ik een baan kreeg.

    0

Reacties zijn gesloten.